2016. március 22., kedd

Rozmaringos bárányborda karamellizált sárgarépával, mogyoróval és szezámmaggal


Bár a sonka-tojás-kalács trió áll az élen a legnépszerűbb húsvéti ételek között, a legősibb hagyományokra a bárányból készült ételek utalnak.
A bárányborda a legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető fogás, mivel a gyenge hús minimális sütési időt igényel. Biztosra mehetünk, ha dupla bordát készítünk, mert így a kb. 4cm vastagságú húsrész sütése jól időzíthető. A betartartott  sütési-pihentetési időkkel variálva készíthetünk kevésbé, közepesen vagy jól átsült - de nem agyonsütött - verziót is.
Oldalanként 2-2 perc +10 perc pihentetés fóliában :underdone
Ugyanez és közben 2 perc  200 fokos sütőben: medium
Ugyanez és közben 5 perc 200 fokos sütőben: done 
A fűszerezést nem kell túlzásba vinni, hogy ne nyomja el a hús enyhe ízét,legjobbak a zöldfűszerek, ebből klasszikus a rozmaring, a fokhagymát pedig ne vigyük túlzásba.
Ilyenkor még nincs zsenge répa, amit egyben süthetnénk, csak legfeljebb a fólia alól,  ezért karikákra vágva és pürésítve készült: a mogyoró-citrom-bárány-répa párosítást pedig  muszáj kipróbálni, annyira jól dolgoznak együtt a túlzásba nem vitt, enyhe ízek.

Hozzávalók: (4 személyre)

8 dupla bordás bárányborda - szelet
2 ek friss aprított rozmaring
4 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 hosszúbors
fél kk. tengeri só

- a sütéshez: 4 ek olaj
- a körethez:
60 dkg sárgarépa
nagy csipet só
4 dkg vaj
3 ek.juharszirup
1-1 tk. fekete és fehér szezámmag
5 dkg törökmogyoró
kevés tejszín
1-2 ek.citromlé ( a répa édességétől függően)

A báránybordákat tetszés szerint formázzuk: a csontokról kissé visszafejthetjük a húst és a zsírt (ezt hívják french rack-nak), de rajta is hagyhatjuk, ízlés szerint.
A rozmaringgal, szétnyomott fokhagymával, olívaolajjal bedörzsöljük őket, a mozsárban megtört hosszúborssal és sóval megszórjuk, sütőpapírba csomagoljuk és néhány órán át - de akár egy éjszakán is - a fűszeres pácban hagyjuk.
Sütés előtt szobahőmérsékletre hagyjuk melegedni.

A körethez a sárgarépát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, héját ledörzsöljük, a felét durvára törjük. A kétféle szezámmagot is száraz serpenyőben pirítjuk, állandóan kevergetve, majd félretesszük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Egy nagyobb serpenyőben megforrósítjuk az olajat és a bordákat oldalanként két percig  magas hőmérsékleten sütjük. Ezután 5 percre még a forró sütőbe rakjuk a bordákat, majd kivéve alufóliára rakjuk, becsomagoljuk és 10 percig állni hagyjuk.
Így átsült, de belül még rózsaszín húst kapunk.
Ha alig átsütve szeretjük, akkor nem kell sütőbe raknunk, csak alufóliában pihentetni 10 percig. (Ha van húshőmérőnk, ekkor kb. 54 fokot kell mutatnia a hús közepébe szúrva. )

A pihentetési idő alatt befejezzük a köretet.
A vajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a felkarikázott répát, átforgatjuk, enyhén sózzuk, majd amikor elkezd kevés levet engedni fedő alatt, a lángot levéve kb. 5 percig pároljuk. Amikor már kezd puhulni, a fedőt levesszük, újra nagy lángon sütjük, meglocsoljuk a juharsziruppal és hirtelen karamellizáljuk.

A  répa felét  botmixerrel, kevés tejszín hozzáadásával pürésítjük, a citromlevet is hozzákeverjük, és a végén hozzáadjuk  a durvára tört mogyoró felét.

A bordákat megszórjuk a tört mogyoró másik felével; a pirított szezámaggal megszórt karamellizált répával, a mogyorós répapürével és az egész mogyorókkal tálaljuk.

A poszt a Hegyvidék Bevásárlóközpont felkérésére készült az onnan származó alapanyagok felhasználásával.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails